Trščare- biseri panonske gradnje

Novi Sad– Mesni odbor “Sava Kovačević” Lige socijaldemokrata Vojvodine organizovao je akciju prikupljanja potpisa za inicijativu spašavanja četiri preostale trščare u Ulici Kraljevića Marka kako bi se skrenula pažnja gradske vlasti na njihovo propadanje ukoliko se nastavi nebriga o ovim zdanjima.

trscare2

Kako je naveo vlasnik kuće u pomenutoj ulici u broju 26, Gavro Moljac, ova akcija je prvo dešavanje kojim se pokazala inicijativa za spas trščara od kako je doneta Odluka kojom je predviđeno stvaranje etno-centra na ovoj lokaciji.

-Ovo je problem sa kojim se borimo već više od 30 godina, jer niko ne vodi računa o ovom kulturnom nasleđu. Borim da dobijem pravo da sredim kuću, ali je ona je vazda bila zaštićena i ništa nije smelo da se radi. Mislim da je jedino rešenje da se Grad pokrene i ostvari Odluku kojom bi se stvorio etno-centar – kazao je Moljac dodajući da danas, nažalost, više nema ni stručnjaka koji bi mogao da popravi trščani krov.

Prema rečima predsednika Izvršnog odbora Gradskog odbora LSV Novi Sad Roberta Kolara akcija ne predstavlja praznu priču jer, kako je naglasio, kada se već uzimaju potpisi od građana, onda postoji odgovornost prema njima, kao što i Grad ima odgovornost prema trščarama.

-One jesu deo kulturne baštine. Novi Sad, kao grad kulture, treba da obraća pažnju na sve što potpada u njegovu kulturnu baštinu. Treba da to gaji, razvija i promoviše. S toga, LSV smatra da nema mesta ignorisanju ovakvih problema i podržavamo svaku inicijativu koja će doprineti boljitku. Apelujemo na sve građane da se uključe u ovakvu akciju, jer Novi Sad je naša kuća, pa bila ona od cigle, drveta, blata ili svega toga pomalo- rekao je Kolar.

Potpredsednik MO LSV “Sava Kovačević” Aleksander Čanji, koji je jedan od inicijatora ove akcije, naveo je da bi očuvanjem trščara Novi Sad mogao da dobije na kulturnom sadržaju i značajno bi obogatio svoju turističku ponudu.

– Bilo koja ideja ima šanse da zaživi kad za tako nešto postoji volja, pa tako i ova. Trščare jesu u veoma lošem stanju ali verujem da, kada bi postojala ozbiljna namera gradske vlasti, rešenje bi se našlo. Zato smo i organizovali ovu akciju i apel i na građane i na čelnike kako bi zajedno uticali na očuvanje tradicije, kulture, nasleđa našeg grada- naveo je ovaj kandidat za odbornika.

Njegove reči potvrdila je i kandidatkina MO „Sava Kovačević“ Sonja Golubović koja smatra da bi etno-centar i park predstavljalinajidealnije rešenje.

-Prema regulacionom planu za Rotkvariju planirana je na tom kompleksu izgradnja etno-centra i parka sa razlicitim sadržajima. Gledajući ovaj plan u nama se budi nada da ove panonske kuće neće biti uništene i da ih nećemo gledati samo na starim fotografijama. Apelujemo na nadležne da što pre sačine neku razumnu strategiju očuvanja arhitektonskih i kulturnih dobara, koja bi obuhvatila : Tvrđavu sa Podgrađem, Rimske šančeve, Trščare… Bez ovakvog plana, na nivou čitave teritorije Novog Sada , možemo samo da maštamo o kandidaturi za Evropsku prestonicu kulture 2020- navela je Golubovićka.

Ovom prilikom odigrana je i predstava „Urbana bajka o Rotkvariji“ u izvođenju trupe „LIFErovani“, a u okviru produkcije „Ogledalo“ koju je koordinirala Ivana Inđin. Ovaj šou imao je za zadatak da predstavi kako je Rotkvarija izgledala nekada kada je postojalo na stotine trščara, a kako izgleda sada pod procesom urbanizacije. Podsetimo, tokom devedesetih godina bilo je oko 30 trščara, a danas ih ima samo četiri, dok su se dve ovakve kuće u Karađorđevoj 69 i Ulici patrijarha Čarnojevića 7 srušile od starosti i pretvorene su u placeve za stambenu izgradnju.

Prethodni tekstUskoro kanalizaciona mreža i u Rumenci
Sledeći tekst„Naši ljudi za našu kuću“ u MO Narodni heroji