Vojvodina je na redu!

tribna kisac1

„Sad je Vojvodina na redu“, bila je poruka tribine Lige socijaldemokrata Vojvodine koja je juče održana u Kisaču. Ovom prilikom predsednik LSV Nenad Čanak osvrnuo se na protekle četiri godine, navodeći da su sva velika pitanja, poput saradnje sa Hagom, vizne libralizcije i usaglašavanja zakona i propisa sa evropskim, završena i da se ne može reći da nema mesta za rešavanje pitanja pokrajine.

-Ovo je naša zemlja, naša Vojvodina. Drugu nemamo. Ko će se boriti za nju ako ne mi?- pitao je Čanak.

-U sledećih 45 dana biće pokušaja da se izblede sećanja. Svi će reći da se okrećemo budućnosti. Ipak, ne smemo da zaboravimo ono što se događalo proteklih godina. Jer, i Hitler je bio na vlasti 12 godina ali se posledice toga osećaju i danas, 67 godina nakon njegov smrti- dodao je lider LSV provlačeći pitanje političke borbe sa onima koji su služili Miloševićevom režimu.

Čanak je podsetio da je Liga sa glasovima koje je osvojila na prethodnim izborima, uspela da progura razne amandmane, ali i da izdejstvuje usvajanje Zakona o zabrani nacističkih i fašističkih skupova, pri čemu je zabranjen rad organizacije „Nacionalni stroj“.

-Nemamo novi, spektakularni program. Mi verujemo u ono što govorimo već 20 godina i verovaćemo u to i sutra. Ne moram da se sećam onoga što sam govorio prošli put, jer uvek kažem isto. Situacija je loša, svi to znamo. I svi isto kažu – da nema posla, da ga ovde nema, već je „tamo negde“. Nema „tamo negde“, jer živimo ovde i ovde mora biti posla i svega onoga što je potrebno za dobar život- zaključio je Nenad Čanak.

Neophodne investicije

Na tribini je govorila i portparolka LSV i kandidatkinja za gradonačelnicu Novog Sada Aleksandra Jerkov koja je navela da joj je Novi Sad važniji od bilo kog drugog grada, baš kao što je i Kisačanima Kisač najvažniji.

– Ne treba da jurite za Novi Sad kad vam nšto zatreba. Imate pravo da svoje probleme i potrebe rešavate u svom mestu. Ne treba da čekate da se neko u centru Novog Sad seti da reši vaš poblem, već morate imati mogućnosti da ga sami rešite- kazala je Jerkova dodajući da je Novom Sadu neophodan gradonačenik koji će reći „da, ja ću to uraditi jer su za mene ljuidi glasali i dali mi svoje poverenje“.

Ona je navela da je za četiri godine Novi Sad imao tri investicije i da nije uopšte aplicirao za sredstva evropskih projekata, dok su drugi gradovi to iskoristili.

– Naš posao se ne završava kad zaokružite broj na glasačkom listiću. On tu tek počinje. Ako glasate za kandidate LSV, znate da će se vaš glas u skupštini čuti. Liga je sa oko 87.000 glasova, pet poslanika u republičkom i pet poslanika u pokrajinskom parlamentu, uradila mnogo više nego druge stranke – podsetila je ona.

Sramni vojvođanski budžet

-Vojvodina, to smo svi mi, koji delimo sudbinu, probleme i volju da nam bude bolje- poručila je još jedna govornica na tribini, potpredsednica Izvršnog odbora Glavnog odbora LSV, Maja Sedlarević i dodala:

– Odlika ligašica i ligaša u 20 godina je doslednost i to smo pokazali mnogo puta, kroz probleme na koje smo ukazivali i zbog toga što nismo pristajali na kompromise – navela je Sedlarevićeva.

Ona se osvrnula na sramnu prodaju NIS-a i činjenicu da su poslanici Skupštine Vojvodine 29 puta odbili da se u dnevni red zasedanja uvrsti predlog LSV o obeštećenju Vojvodine od prodaje NIS-a. Sedlarević je kazala da je neophodno da se Pokrajina obešteti zbog „sramne prodaje najvećeg dobra Vojvodine, jer je 90 odsto kapitala NIS-a u Vojvodini i čine ga ulaganja građana u izgradnju nekadašnjeg Naftagasa“.

– Knjigovodstvena vrednost NIS-a u momentu prodaje iznosila je 1,4 milijardi dolara, ukupne naftne rezerve u tom momentu vredele su oko sedam milijardi dolara, a NIS je prodat za 400 miliona evra, što je vrednost godišnje eksploatacije nafte i gasa na teritoriji Vojvodine – rekla je ova ligašica. Takođe, osvrnula se i na vojvođanski budžet koji, prema Ustavu RS, iznosi sedam odsto od ukupnog budžeta države, ali, da, čak, ni taj iznos nije vraćen pokrajini i da joj država, za pet godina, duguje 66 milijardi dinara.

– Mogli smo sami da otkupimo NIS. Mada, pripadao je nama, tako da ni ne bismo imali potrebe da ga otkupljujemo. Ja živim ovde, hoću da živim ovde i hoću da se borim – kazala je Sedlarević.

Tribini su prisustvovali i kandidatkinja za odbornicu Skupštne grada Jarmila Agarski i kandidat za poslanika Skupštine AP Vojvodine Adam Paljov, kao i brojni funkcioneri i članovi LSV i SPO.tribina kisac2

Prethodni tekstSa fašistima ne razgovaramo
Sledeći tekstPijaca i mesna zajednica u aprilu