Vojvodina- nekad i sad

“U predstojećoj izbornoj kampanji, Liga će se koncentrisati na konkretne probleme koje muče građane, i truditi se da Vojvodina ponovo bude ono što je bila pre tridesetak godina”, rečeno je na tribini “Vojvodina nekad i sad” održanoj u MZ “Stepanovićevo”.

 

Potpredsednica GrO LSV Novi Sad Aleksandra Jerkov istakla je da je Liga spremna da pomogne da se reše bitni problemi u Stepanovićevu, kao što su rupe na putu, kanalizacija, uređenje pijace i da se pokrene inicijativa za osnivanje košarkaskog kluba u ovom mestu.

-Projekat izgradnje kanalizacije u Stepanoviću je živ, iz fonda za kapitalna ulaganja pokrajine izdvojeno je 40 miliona dinara za rešavanje ovog problema i mi se nadamo da će taj projekat uskoro biti i završen- rekla ej Jerkov i osvrnula se na stanje Vojvodine u vreme autonomije, kada su stanovnici Slovenije i Vojvodine imali istu platu, a danas su u Sloveniji plate pet puta veće.

-Plate u Vojvodini u oktobru 2011. godine pale su ispod plata u Republici Srbiji, što se do sada nije dešavalo. Beograd je trenutno jedini razvijeni region, a od 10 najrazvijenijih opština u Srbiji, cak osam ih je iz Beograda, dok je Vršac prva opština na spisku iz Vojvodine na 17. mestu.

Govornica je potom podsetila prisutne na nedavni uspeh Lige u usvajanju Zakona o javnoj svojini kojim je Vojvodina ponovo dobila svoju imovinu.

-Posle 16 godina Vojvodini je konačno vraćeno ono što joj pripada, putevi drugog i trećeg reda, kanali,  imovina  koja se nalazi u inostranstvu, Novosadski sajam, rudnik u Kovinu, Petrovaradinska tvrđava i još mnogo toga, ali i dalje ne dovoljno, jer Vojovidni pripada sva imovina koja je finansirana sredstvima njenih građana, putevi prvog reda, železnica i tako dalje. Ali, da bi se to sve postiglo, potrebno je da se promeni sadašnji Ustav Republike Srbije- objasnila je ova funkcionerka.

Prisutnima se potom obratila doktorka poljoprivrednih nauka Maja Timotijević koja je govorila o trenutnom stanju poljoprivrede u Srbiji.

-Tužno je to što je 1984. godine Srbija imala veće prinose po hektaru ili više mleka po kravi, a danas kada je sva tehnologija unapređena, rezultati su mnogo lošiji. Kod nas se točak okreće u nazad- navela je ona i dodala:

– Nažalost naš uticaj u Vladi i Ministarstvu je veoma slab, budžet poljoprivrede je mali, i zbog toga samo 10 odsto poljoprivrednika ima pravo na subvencije, što je užasno malo. Mi tražimo da budžzet za poljoprivredu bude 10 odsto od ukupnog budžeta, što bi svakako pomoglo svim poljoprivrednicima, jer je do sada taj iznos bio samo 2,6 odsto.

Timotijević je objasnila da je u zemljama članicama Evropske Unije budžet poljoprivrede 60 odsto. Govornica je potom upoznala prisutne sa činjenicom da trenutno u Skupštini Srbiji od 250 poslanika, nijedan nije poljoprivredni proizvođač.

-Ne smemo dozvoliti sebi luksuz da ne izađemo na izbore, ko će se zalagati prava poljoprivrednika? Vreme je da dignemo glavu i da se borimo za svoje interese- naglasila je ona.

Moderator tribine bio je Nikola Brcin, a koordinatorka serije tribina „Naši ljudi za našu kuću“ je članica IO GrO LSV NS Milica Vlaisavljević.

Prethodni tekstPromocija na Kupusijadi
Sledeći tekstPodela SV na Detelinari