Vratićemo Novom Sadu sve što mu oduzimaju

td_324x160

Gradski odbor LSV Novi Sad energično zahteva da se vrati ravnopravna upotreba latiničkog kao i ćiriličnog pisma, kao što je to bila praksa prethodnih godina.

Činjenica da je nova gradska vlast latiničnu tablu Kulturnog centra zamenila ćiriličnom, a isto to zatim učinila i sa nazivima javnokomunalnih preduzeća i autobuskih linija, jasno pokazuje nameru gradske vlasti da upodobi i prekroji i multietnički identitet Novog Sada.

Pojedini predstavnici gradske vlasti čak otvoreno sugerišu da u Novom Sadu pripadnici nacionalnih zajednica čine manje od 15 odsto stanovništva pa grad nema obavezu da ti jezici budu u službenoj upotrebi.

Liga socijaldemokrata Vojvodine poručuje i njima i funkcionerima gradske vlasti koji na to ćute, da je Novi Sad grad čije ime se oduvek pisalo i piše na četiri jezika u zvaničnoj upotrebi i još mnogo jezika pride.

Ćirilica i latinica u njemu su bila ravnopravna pisma jednako kao što su i svi drugi građani bili ravnopravni.

To je stvar lepog vaspitanja i suživota različitih naroda i nacionalnih zajednica u njemu. To znaju i oni koji su se u njemu rodili i oni koji su se u njega doselili.

To ne zna samo onaj ko neće da zna.

Ovakvim ponašanjem, razlike između pojedinih stranaka na vlasti u Novom Sadu i ekstremista faktički nestaju.

Nasilje koje sada čine nad Novim Sadom i njegovim građanima, trajaće dok ne padnu sa vlasti.

Onda ćemo Novom Sadu vratiti sve što mu sada oduzimaju.

 

Gradski odbor

Liga socijaldemokrata Vojvodine

Prethodni tekstNovi napad na prostorije LSV
Sledeći tekstLSVO odala počast žrtvama Novosadske racije