Zajednički front za odbranu autonomije

01aleksandrajerkov20120713

Odluka Ustavnog suda Srbije o nadležnostima Vojvodine ponukala nas je da uđemo u ovu Vladu AP Vojvodine, jer, ako nikada pre juče je postalo jasno da mi koji se istinski zalažemo za autonomiju Vojvodine moramo zauzeti jedan zajednički front i moramo zajedno tu autonomiju da branimo – izjavila je sinoć u emisji Oko na RTS-u portparolka Lige socijaldemokrata Vojvodine Aleksandra Jerkov.

Pored Jerkove u emisiji su gostovali i Borislav Novaković iz Demokratske stranke i Igor Mirović iz Srpske napredene stranke.

Antivojvođanski Ustav

Jerkova je ocenila i da nije tačno da je Zakon o nadležnostima antiustavan nego da je Ustav antivojvođanski i da je LSV bila upravu kada je bila protiv usvajanja takvog Ustava. Ona je rekla da je tačno da se od samog zakona ne živi ali je dodala da se živi od nekih stvari koje je Ustavni sud progalsio antiustavnim.

– Recimo AP Vojvodini se uskraćuje pravo da pomaže trudnicama, da pomaže deci, da pomaže mladim porodicama, samohranim roditeljima. Antiustavno je, po njima, na primer pravo AP Vojvodine da pomaže pri rešavanju stambenih pitanja mladih naučnika. Ako je to sve antiustavno onda se postavlja pitanje tog Ustava – rekla je ona.

Jerkova je napomenula i da je Ustavni sud odluku o nadležnostima Vojvodine doneo isti dan kada je objavljeno da će biti formirana Vlada i da će je formirati stranke koje su autonomiju ukinule pre 20 godina, dodajući i da je zanimljivo da sudu smetaju iste stvari koje su smetale Tomislavu Nikoliću 2009. u skupštinskoj raspravi o ovom zakonu.

Usvojiti zakon o finansiranju nadležnosti

Jerkova je rekla i da je uslov LSV, u pregovorima o Vladi Vojvodine, bio upućen Demokratskoj stranci i ticao se usvajanja zakona o finansiranju nadležnosti pokrajine.

– U naredne četiri godine mora se usvojiti zakon o finansiranju nadležnosti AP Vojvodine, i Vlada Vojvodine mora biti ta koja će ga predložiti – navela je Jerkova.

Ona je objasnila da je to je neophodno zbog toga što je bez tog zakona Vojvodina svedena samo na ona sredstva koja dobija iz budžeta Republike Srbije.

– Ta sredstava su naravno višestruko manja od onoga što Vojvodina doprinosi budžetu Republike Srbije – ukazala je Jerkova.

Govoreći o tome kako će funkcionisati pokrajinska Vlada, jer će po svemu sudeći republička biti drugačijeg sastava, Jerkova je podsetila i da je LSV i u prethodnom sazivu oštro kritikovala Vladu Mirka Cvetkovića, iako ju je podržavala.

– Svaki put kada smo smatrali da ona na bilo koji način ugrožava interese građana Vojvodine, pre svega prilikom donošenja budžeta, onda kada je usvajan energetski aranžman sa Rusijom, sve su to bile stvari kada smo mi dolazili u sukob sa vladom Mirka Cvetkovića – rekla je Jerkova.

Znamo mi SNS

Ona je dodala i da je jedini razlog zbog kojeg LSV nije rušila tu Vladu taj što je smatrala da bi bilo koja druga vlada u kojoj bi bile SNS i SPS bila gora prema građanima Vojvodine.

– Ma koliko se oni predstavljali kao novi mi ljude iz SNS znamo, mi znamo da su to ljudi koji su pre svega tri ili četiri godine izašli iz stranke koja se otvoreno zalagala za to da Vojvodina ne treba da postoji, I ja očekujem da će Vojvodina ovaj put imati još više problema pre svega prilikom finansiranja i prilikom obezbeđivanja boljeg života svojih građana sa ovom vladom – navela je ona.

Prethodni tekstJerkova posetila Sigurnu žensku kuću
Sledeći tekstDanas 22. rođendan Lige socijaldemokrata Vojvodine