Zaustaviti pokušaj rehabilitacije fašizma u Novom Sadu

td_324x160

Gradski odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine Novi Sad poziva gradsku vlast da se javno, jasno i glasno odredi prema skandaloznoj izložbi kojom se rehabilituju fašizam i umanjuju značaj i žrtve Narodnooslobodilačke borbe u Drugom svetskom ratu.

Tokom šest meseci od dolaska nove gradske vlasti, u Novom Sadu je došlo do favorizovanja ćirilice, prebrojavanja pripadnika nacionalnih zajednica, skidanja zastave AP Vojvodine sa nekih gradskih preduzeća i prekrajanja istorije grada.

Takav politički ambijent je doveo do toga da se u prostorijama izdavačke kuće „Prometej“ u Novom Sadu, upriliči izložba koja zapravo abolira kvislinšku, zločinačku vladu Milana Nedića i fašističku organizaciju „Zbor“, koji su bili odgovorni za formiranje Zavoda i interniranje antifašističke omladine u Smederevskoj Palanci.

Izložba „Ni koledž ni tamnica“ taj Zavod predstavlja kao nekakvu pedagošku ustanovu, a reč je o logoru ograđenom žicom i obezbeđenom naoružanom stražom Nedićevih žandarma, u kome je antifašistička omladina nasilno odvojena od svoje sredine bila izložena sistematskoj fašističkoj indoktrinaciji. Oni koji su se opirali, bili su izlagani najsurovijoj torturi, a za pokušaje bekstva iz logora uhvaćeni omladinci bili su deportovani u logor na Banjici i potom streljani.

Redovnu kontrolu nad Zavodom sprovodila je zloglasna kvislinška Specijalna policija, dok su u logor često svraćali predstavnici nemačkih okupacionih vlasti.

Bez obzira da li je učestvovala ili pomogla ovu izložbu, vlast u gradu koji je toliko propatio zbog fašizma mora da se ogradi od ovog skandala.

Što se „Prometeja“ tiče, najmanje što duguje Novom Sadu je izvinjenje.

 

Gradski odbor

Lige socijaldemokrata Vojvodine

Novi Sad

Prethodni tekstIzbor novog rukovodstva Gradske organizacije LSV Novi Sad
Sledeći tekstOdata počast velikom borcu za interese Vojvodine