Zaustaviti vandale koji ruže Novi Sad

kravic

Novi Sad je nedavno dobio moderno uređen kej sa raznim sportskim terenima i sadržajima. Ovaj deo grada predstavlja oazu za sugrađane svih generacija. Međutim, nije stran ni udar vandala koji se odluče da na ovaj ili onaj način, lomljavom, prevrtanjem kanti, ispisivanjem grafita mržnje, unište mesto koje je predviđeno za sve Novosađane. Član Gradske uprave za sport i omladinu Aleksandar Kravić ističe da postoje načini da se vandalizam predupredi.

-Nažalost kod nas je vandalizam imanentan, stalno postoji potreba da se nešto javno, državno ruši, lomi, ukrade. Postoje dva mehanizma da se stane na put ovakvim dešavanjima. Bili smo svedoci da je tabla na košarkaškom terenu kod Železničkog mosta bila lomljena, dvaput namerno i jednom slučajno, dok nije postavljena kamera. Dakle mora se ići na taj vid prevencije – odvraćanje onih koji bi nešto napravili činjenicom da bi mogli biti snimljeni, i da će taj snimak ukoliko bude potrebe biti upotrebljen- kazao je ovaj funkcioner LSV.

On je naveo i primer takozvaih primerenih kazni koje jesu povećane, ali ne u dovoljnoj meri, jer za prave prekršaje moraju postojati prave kazne.

-Za vandalizam, bacanje smeća, ruženje grada, koje je neprihvatljivo za normalnog čoveka, treba da se odgovara. Još jedan od načina da se predupredi ovakvo ponašanje jeste da edukujemo našu decu da je to javna svojina i da je treba čuvati. Sa jedne strane permanentna edukacija, sa druge oštre kazne, kombinacija jeste rešenje problema – rekao je Kravić.

Usmeriti omladinu

U Novom Sadu, gradu koji neguje posebnu kulturu življenja, neretko se dešavaju incidenti u kojima su glavni akteri naši mladi sugrađani. Kako navodi Kravić jedini način da se stane na put pošastima koje su prisutne u našem gradu jeste da se omladinci na razne načine usmere na kvalitetnije provođenje svog slobodnog vremena.

-Iako smo svedoci da se devijantne pojave pojavljuju u selima, primer Sivca, suštinski narkomanija i alkoholizam su problemi urbanih sredina i u tom smislu je potrebno uraditi maksimalno, naročito u oblasti prevencije i obaveštavanja. Omladinu je potrebno usmeriti na bavljenje sportom i rekreacijom, obezbediti im uslove, pri tom mislim na materijalne i infrastrukturne, ali im i organizovati razna sportska dešavanja u koja bi mogli da se uključe- kazao je ova funkcioner LSV.

Kancelarija za mlade- pun pogodak

Kravić navodi da je jedan od uspeha Gradske uprave osnivanje Kancelarije za mlade (KZM), koja će tek da pokaže svoj pravi potencijal.

-Prvi konkurs i projekti koji su tom prilikom bili odobreni su nam već ukazali na neke koordinate gde bi se trebalo kretati. Realizovano je nekoliko odličnih projekata koji bi trebalo da se nastave, ali smo i mi stekli uvid gde su problematične tačke i plan nam je da se u narednom mandatu Gradska uprava direktno bavi tim pitanjima- objasnio je ovaj ligaš.

Predočio je da su do sada uglavnom u okviru ovih projekata bile edukacije i komunikacije, koje su svakako bitne, ali da je neophodno skoncentrisati se i na praksu.

-Siguran sam da je KZM odličan potez i da će se u narednih godinu-dve još više pokazati njen značaj. Ako se sve bude razvijalo po planu za nekoliko godina ćemo biti spremni da pokrenemo jedan omladinski centar u Novom Sadu- zaključio je Aleksandar Kravić.

Prethodni tekstParking zona u Ulici Stevana Milovanova
Sledeći tekstNaše gazde su građani Vojvodine