Ženama više mandata

1aleksandrajerkov20111223

U novosadskom parlamentu, od 78 odbornika, čak 29 su žene, piše današnji Blic, podsećajući da je to omogućeno izmenama zakona o izboru narodnih poslanika, na inicijativu sadašnje predsednice Skupštine grada Novog Sada Aleksandre Jerkov.

Ona za Blic kaže da nije dovoljno da se ispuni samo broj kako bi se čuo glas žena. Dodaje da ne veruje da postoje muške i ženske teme, te od koleginica očekuje da se bave svojim temama i problemima.

– Uvođenje kvote je početak borbe, ali ne sme da bude i kraj. Postoji opasnost da upadnemo u zamku zadovoljavanja forme umesto da se bavimo suštinom – navodi Jerkova. Ona se nada da će ispuniti očekivanje koleginica i kolega iz Skupštine grada, ali smatra da nije realno očekivati da žene pokažu solidarnost i dogovorom se bore za svoja prava. Odbornica Lige socijaldemokrata Vojvodine u Skupštini grada Novog Sada Milica Vlaisavljević kaže da se žene uvek detaljnije pripreme za sednice i da odgovornije pristupaju poslu. Napominje da ipak nije suština u tome kojeg su pola odbornici, već da je bitna njihova stručnost, sposobnost i volja da urade ono zbog čega su izabrani.

Prethodni tekstBorili smo se 22 godine, borimo se i dalje
Sledeći tekstPrivući investicije u Novi Sad