Živeti u nenasilju – osnovno ljudsko pravo

Prema statističkim podacima, samo prošle godine do avgusta meseca ubijeno je čak 20 žena, a svaka treća žena trpi neki vid porodičnog nasilja, rečeno je na tribini „Nasilje nad ženama  – nasilje u partnerskim odnosima“ održanoj u MZ „Podbara“.

Dobrila Radak iz novosadske organizacije „Žensko aktivno društvo“ (ŽAD) upoznala je prisutne sa aktivnostima i realizovanim projektima ovog društva i upozorila na alarmantne brojke koje pokazuju koliko je nasilje u partnerskim odnosima prisutno.

Članica LSV i pedagoškinja Melanija Čejić kazala je da nasilje u porodici nije privatna stvar.

-Svako ko je žrtva ili svedok nasilja, treba to nasilje da prijavi nadležnim organima, kao i da se obrati za pomoć – naglasila je Čejić i dodala:

-Eliminacija nasilja nad ženama u partnerskim odnosima i pružanje pomoći ženama je komplikovan i dugoročan proces. Ipak, nasilje je moguće zaustaviti. Za početak dužni smo da pružimo nesebičnu podršku svim ženama koje trpe nasilje, i da podižemo svest kod ljudi da bračna ili vanbračna zajednica ne podrazumeva i ne dopušta nasilje.

Živeti u nenasilju osnovno je ljudsko pravo koje nam pripada. To pravo je neotuđivo i neprikosnoveno, bila je poruka ove tribine održane u MO Podbara. Tribinu je organizovala Liga socijaldemokrata Vojvodine u saradnji sa ŽAD.

Prethodni tekstNasilje u porodici ne sme biti tabu tema
Sledeći tekstPrekrečen mural sa likom Ratka Mladića