Značaj organske proizvodnje

Organska proizvodnja postaje sve popularnija i ekonomski značajnija, i Liga će pokušati da skrene pažnju na perspektivu ovakve proizvodnje, rečeno je na tribini održanoj u  u sali Vatrogasnog doma u Kisaču.

-Svuda u svetu ulaže se u organsku proizvodnju radi očuvanja životne sredine. Nažalost, kod nas je u ovakvim uslovima teško uvideti tu perspektivu. Ministarstvo poljoprivrede daje sve od sebe da obezbedi edukaciju zainteresovanim poljoprivrednicima. Otvorena je savetodavna služba, asistenti posećuju registrovana poljoprivredna gazdinstva, dolaze na teren i otvoreni su za sva pitanja- rekla je članica IO GrO LSV Novi Sad Brankica KozomoraOna je istakla da je veoma značajno da se poljoprivrednici udruže, jer kao pojedinci teško mogu doći do velikih i sigurnih kupaca.

Na tribini je govorila doktorka poljoprivrednih nauka Maja Timotijević koja je ukratko izložila šta u praksi znači organska proizvodnja.

-Prvi uslov da bi se pokrenula ova proizvodnja je da zemljište ne sme da bude hemijski tretirano bar tri godine, da se seje organsko seme, preparati za zaštitu moraju biti primereni kao i ambalaža za pakovanje ovakvih proizvoda, a transport mora biti odvojen od transporta konvencionalnih proizvoda, kao i sama prodajna mesta- navela je Timotijević.

Ona je ukazala na probleme koji se tiču svih poljoprivrednika.

-Liga se zalaže za izdvajanje 10 odsto iz ukupnog budžeta za budžet poljoprivrede, jer bi država tada mogla da obezbedi subvencije za sve one koje se bave poljoprivredom. Donošenjem zakona o subvencijama građani bi bili sigurni, i tačno bi znali šta će sledeće godine biti subvencionisano, i to bi im svakako puno značilo- objasnila je ova funkcionerka LSV.

Tribinu su posetili i profesor Janoš Berenji i dr Jovica Vasin iz Instituta za ratarstvo i povrtarstvo koji su upoznali prisutne sa programom edukacije Instituta za početnike koji žele da se bave organskom proizvodnjom. Oni su predložili svim poljoprivrednicima da testiraju svoje zemljište. -Uzimanje uzorka zemljišta ianaliza u Institutu je besplatna i predložili bismo to ne samo onima koji žele da se bave organskom proizvodnjom, već i ostalim poljoprivrednicima, jer mogu dobiti veoma korisne savete i poboljšati kvalitet svojih proizvoda, a samim tim i profitirati- rekao je Vasin.

Na kraju tribine, Maja Timotijević je jos jednom pozvala sve da izađu na izbore i založe se za prava poljoprivrednika. Moderatorka tribine bila je Jarmila Agarski, a koordinatorka serije tribina „Naši ljudi za našu kuću“ je članica IO GrO LSV NS Milica Vlaisavljević.

Prethodni tekstHumanitarna akcija MO“Dunav“
Sledeći tekstPešački most do Ribarca iduće godine