Gradski odbor LSV ponovio zahtev da se novi most zove: Most 23. oktobra

Gradski odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine danas je Novom Sadu čestitao 75 godina od oslobođenja i pobede nad fašizmom.

Delegacija rukovodstva Gradskog odbora LSV je položila venac na Spomen groblju, a kod novoizgrađenog mosta (na mestu nekadašnjeg Žeželjevog mosta) raširen je transparent kojim je Liga podsetila na svoj zahtev da se taj most nazove Most 23. oktobra.

– Godine fašističke vladavine su najcrnje godine u istoriji Novog Sada. U to ime, LSV želi da u čast svih onih koji su položili svoje živote za slobodu i bolji život svih nas, ovaj most nazove Most 23. oktobra. Uvereni smo da bismo i na taj način istakli antifašistički karakter Novog Sada i pokazali da čuvamo sećanje na njih i njihovu žrtvu – poručio je predsednik Gradskog odbora LSV Novi Sad Aleksandar Kravić.

On je na konferenciji za medije podsetio i na to da je LSV svih ovih godina među najistaknutijim aktivnim borcima protiv fašizma u svim njegovim oblicima i da je na to vrlo ponosna.

– Ta borba čitavog društva protiv fašizma mora biti još intenzivnija, jer je fašizam kao korov koji raste čim nema onoga ko će da ga počisti – istakao je Kravić.

Inicijativu da se novi most nazove po Danu oslobođenja Novog Sada, Gradski odbor LSV je podneo Komisiji za nazive delova naselјenih mesta i javnih službi Skupštine grada 17. juna.

U obrazloženju te inicijative se podseća na to da je dana 23. oktobra 1944. godine, nakon tri i po godine okupacije, Novi Sad oslobođen od fašizma.

Tog dana u Novi Sad su ušli borci 2. batalјona Novosadskog partizanskog odreda i na Gradskoj kući istakli zastavu Odreda.

Nešto kasnije tokom prepodneva, u grad ulaze i dve čete 1. batalјona Novosadskog partizanskog odreda, a zatim i delovi jedinica Glavnog štaba NOV i PO Vojvodine i 7. vojvođanske brigade. Istog dana, održana je sednica prvog narodnooslobodilačkog odbora, gde je obavlјena procedura oko njegovog konstituisanja i data su uputstva za preuzimanje vlasti.

– Imajući u vidu značaj ovog datuma – Dana oslobođenja, veliko stradanje Novog Sada – Grada heroja, odnosno njegovog stanovništva u Drugom svetskom ratu, kao i činjenicu da se antifašističke vrednosti nalaze u samim temelјima kulture života u našem gradu, predlažemo Komisiji da podrži ovu inicijativu od značaja za kulturu sećanja Novog Sada i usvoji ovakav predlog, verujemo na zadovolјstvo svih naših sugrađanki i sugrađana – ističe se u obrazloženju inicijative.

Prethodni tekstLSV nije podržao postavljanje spomenika „Nevinim žrtvama 1944/45“
Sledeći tekstLSV još nije odlučila da li će izaći ili bojkotovati izbore