Nema boljeg i značajnijeg imena za novi most od: Most 23. oktobra!

Gradski odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine čestita svim građanima i građankama 76. godišnjicu od oslobođenja Novog Sada od fašizma u Drugom svetskom ratu.

Ponosno, čuvamo uspomenu na sve borce koji su položili živote za slobodu.

Tim povodom, delegacija Gradskog odbora LSV Novi Sad je danas na Spomen groblju položila venac na kojem piše: „Hvala za slobodu! Smrt fašizmu!“.

Podsećamo na to da je Gradski odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine prošle godine podneo Inicijativu da se novi železničko-drumski most u Novom Sadu nazove Most 23.oktobra.

U obrazloženju inicijative upućene Komisiji za nazive delova naselјenih mesta i javnih službi Skupštine grada, ukazali smo na to da je dana 23. oktobra 1944. godine, nakon tri i po godine okupacije, Novi Sad oslobođen od fašizma.

Tog dana u Novi Sad su ušli borci 2. batalјona Novosadskog partizanskog odreda i na Gradskoj kući istakli zastavu Odreda.

Nešto kasnije tokom prepodneva, u grad ulaze i dve čete 1. batalјona Novosadskog partizanskog odreda, a zatim i delovi jedinica Glavnog štaba NOV i PO Vojvodine i 7. vojvođanske brigade. Istog dana, održana je sednica prvog narodnooslobodilačkog odbora, gde je obavlјena procedura oko njegovog konstituisanja i data su uputstva za preuzimanje vlasti.

– Imajući u vidu značaj ovog datuma – Dana oslobođenja, veliko stradanje Novog Sada – Grada heroja, odnosno njegovog stanovništva u Drugom svetskom ratu, kao i činjenicu da se antifašističke vrednosti nalaze u samim temelјima kulture života u našem gradu, predlažemo Komisiji da podrži ovu inicijativu od značaja za kulturu sećanja Novog Sada i usvoji ovakav predlog, verujemo na zadovolјstvo svih naših sugrađanki i sugrađana – zaključeno je u obrazloženju inicijative, koju smo podneli u junu prošle godine.

Duboko verujemo da ne postoji bolje niti značajnije ime za most u srcu ovog grada, kao i da je vreme da to ime i dobije.

Gradski odbor
Lige socijaldemokrata Vojvodine
Novi Sad

Prethodni tekstOdbornica LSV: Vladika Irinej ne zaslužuje Novembarsku povelju Novog Sada, on je promoter mržnje
Sledeći tekstUpad u školu Milan Petrović je čin nedostojan ljudi u civilizovanom društvu