Vodovod povećava kapacitet proizvodnje vode

Kapacitet dva reni bunara na izvorištu Ratno ostrvo biće utrostručen i to je deo strategije JKP „Vodovod i kanalizacija“ i Grada koja predviđa da za Novi Sad u narednom periodu bude obezbeđeno vodosnabdevanje za značajno veći broj stanovnika nego danas.

Rukovodstvo JKP-a „Vodovod i kanalizacija“ i Miloš Vučević, gradonačelnik Novog Sada, obišli su juče reni bunar BHD 8 na izvorištu Ratno ostrvo na kojem su završeni radovi na njegovoj sanaciji odnosno utiskivanju novih drenova.

Direktor JKP “Vodovod i kanalizacija” Gvozden Perković rekao je da su ovi radovi kao i sanacija reni bunara BHD 5 značajni za Novi Sad jer će novi drenovi povećati kapacitet dva reni bunara sa 60 na 180 litara vode u sekundi, što je naročito važno s obzirom na to da se grad širi.

-Utiskivanjem novih drenova od prohromskog čelika, značajno se produžava vek trajanja reni bunara koji će biti održiv od 50 do 100 godina. Kako bi Novi Sad imao dovolјne količine vode odlučili smo da strategija JKP „Vodovod i kanalizacija“ i Grada ide u pravcu obnove reni bunara na Ratnom ostrvu, svih šest bunara na lokalitetu Štrand i izgradnje fabrike vode na sremskoj strani grada koja bi davala do 250 litara vode u sekundi. Na ovaj način, Novi Sad će biti obezbeđen sirovom vodom za još značajno veću populaciju u odnosu na trenutnu i imaće stabilno vodosnabdevanje. Ovi radovi su bili prvi koraci ka tome jer bez sirove, nemamo ni prerađenu vodu – rekao je Perković.

Kako je rečeno prilikom jučerašnjeg obilaska, Grad u narednom periodu čeka izgradnja zapadnog magistralnog voda od Adica, Veternika, Futoga i Begeča, naselјa u kojem je još jedini vodovod ostao separatan. U narednom periodu te njihove bunare je potrebno isključiti i spojiti ih na gradski sistem. takođe, predstoji i završetak vodovoda u Bockama i to dve faze koje su skuplјe od prethodne, a nastavlјaju se radovi na Sajlovu i Jugovićevu.

Sa druge strane, Grad i JKP “Vodovod i kanalizacija” planiraju i da do kraja godine bude završena crpna stanica kod Kvantaške pijace. To je prvi uslov za izgradnju centralnog prečistača otpadnih voda, što će omogućiti i da se projektuje gašenje crpne stanice na uglu Radničke ulice i Keja žrtava racije, iz koje se šire neprijatni mirisi.

-Nadam se da će u sledećih pet godina Novi Sad dobiti Centralni prečistač otpadnih voda jer je to klјučna investicija za grad. Lokacija je određena, radovi na NGC 1 se privode kraju, a sledeća faza je izgradnja poveznog kolektora kanalizacije između objekta GC 1, ugao Radničke i Keja i NGC 1 – objasnio je Perković.

Prethodni tekstLSV i u narednom periodu deo vladajuće koalicije u Novom Sadu
Sledeći tekstZavršni račun budžeta potvrđuje akcenat na kapitalnim ulaganjima